10 gratisprogramvaror för 3D-modellering

David Boström3D-printing, Guide, Mjukvara

CAD-model in the 3D-modeling software Autodesk Fusion 360

Vi på Wematter älskar CAD-programvaror för att de är ultimata hjälpmedel för att skapa ritningar och designa underlag för utskrifter till en 3D-skrivare som t.ex vår egen Gravity SLS 3D-skrivare. För att snabbt komma igång med 3D-modellering och Computer Aided Design-verktyg (CAD) rekommenderar vi att börja med gratisalternativ. Idag finns en uppsjö av olika programvaror att använda men att välja rätt kan vara svårt, speciellt om du inte vet vad som skiljer dem åt.

Nedan har vi listat några av de mest populära program som finns gratis på marknaden idag. Klicka på någon av bilderna eller rubrikerna för att testa respektive program. För att få mer information om kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa mer om oss på Wematter.

Program för 3D-designkonstruktion


Fusion 360 logo
1. Autodesk Fusion 360 (Windows, Mac)
Autodesk Fusion 360 är det program vi rekommenderar för att skapa underlag till utskrifter för en 3D-skrivare. Det är gratis på hobbynivå eller som del av studier när programmet inte används kommersiellt och annars måste omsättningen understiga 1 000 000 kronor. Fusion 360 stöder molnbaserad fildelning, versionskontroll och import/export av de vanligaste CAD filerna.

Onshape CAD program logo
2. Onshape (webbläsare)

Onshape är ett molnbaserat CAD-system som tagits fram av SolidWorks-skaparen Jon Hirschticks och går att använda både via en webbläsare eller en app i din telefon. Systemet behandlar data i realtid vilket innebär att flera modellerare kan jobba på en design samtidigt och se andras ändringar direkt.

Program för friformsmodellering eller skulptering


TinkerCAD logo
3. Autodesk TinkerCAD (webbläsare)

TinkerCAD är ett riktigt kompetent modelleringsprogram för nybörjaren. Det är bra att komma igång med och det går att skapa riktigt kompetenta modeller för 3D-skrivare.

Blender CAD program logo
4. Blender (Windows, Mac, Linux)

Blender är ett Open-source gratisverktyg för 3D-modellering som har blivit otroligt populärt på kort tid. Programmet används såväl av amatörer som av professionella. Blender har ett stort community och många resurser gratis för att komma igång, men programmet har en hög inlärningströskel.

Freecad logo
5. FreeCAD (Windows, Mac, Linux)
FreeCAD är ett opensource gratisprogram för parametrisk 3D-modellering. Det innebär att du har full kontroll över din modell. Programmet fungerar både för dig som är nybörjare som för dig som är avancerad modellerare.

openscad logo
6. OpenSCAD (Windows, Mac, Linux)

OpenSCAD är ett gratisprogram som bygger på att du programmerar fram din modell och sedan generar den likt ett program från en programkod. Det innebär att du har full kontroll över modellen, använd därför OpenSCAD om du gillar att programmera!

3dtin CAD program logo
7. 3DTin (webbläsare)

3DTin är ett webbläsarbaserat program för att modellera inte helt olikt TinkerCAD. Det är gratis så länge som du delar dina designer under Creative Commons attribut. När du gjort din modell kan du exportera till vanliga format som .STL, OBJ eller liknande så att du kan skriva ut dem i din 3D-skrivare.

sculptris CAD program logo
8. Sculptris (Windows, Mac)

Sculptris är det bästa gratisprogrammet för att modellera i digital lera. Här kan du släppa loss dina artistiska talanger och skapa organiska modeller som du kan pryda ditt hem med.

Fusion 360 logo
9. Autodesk Fusion 360 (iPhone, iPad)

Inventor är ett välkänt namn inom professionella CAD-program och Autodesk har gjort en nedbantad version kallad Fusion. Den innehåller många verktyg man enbart kan hitta i professionella parametriska CAD-program. Är du Apple-användare och letar efter ett mer ambitiöst program, testa Fusion.

Program för arkitektur


Sketchup CAD program logo
10. SketchUp (Webbläsare)

SketchUp grundar sig på ritningar och mått anpassat för arkitekter, designer och ingenjörer. Programmet är enkelt att komma igång med och innehåller en mängd färdiga modeller. Du kan hitta vår guide för export av filer från SketchUp här.

Ett komplett system för additiv tillverkning inklusive mjukvara

Vill du veta mer om hur du kan få tillgång till ett komplett system för additiv tillverkning inklusive mjukvara? Fyll i dina uppgifter nedan så ger vi dig en demo!