12 (+1) Gratisprogram för 3D-Modellering

Robert3D-printing, Guide, Mjukvara, Utbildning

Program för 3D-modellering hjälper dig att ge dina idéer liv. Med följande program kan du bygga och anpassa modeller från grunden, oavsett tidigare erfarenhet.

För att snabbt komma igång med 3D-modellering och CAD-verktyg (Computer Aided Design) rekommenderar vi att börja med gratisalternativ. Det finns en mängd olika alternativ, vi listar de 12 (+1) bästa.

 • Wings 3D

  Wings 3D erbjuder ett brett utbud av modelleringsverktyg och ett anpassningsbart gränssnitt. Det erbjuds också exportmöjligheter för vanligt förekommande 3D-filer. Trots att det erbjuds imponerande funktioner som stöd för virtuell spegling för symmetrisk modellering, finns inget stöd för animering.

  Går att köra i Windows, macOS och Linux.

  Går in här för att läsa mer.

 • Daz Studio

  Daz Studios kan upplevas komplicerat för den absoluta nybörjaren, men erbjuder däremot ett system rikt på funktioner och funktionalitet. Programmet ger dig möjlighet att skapa 3D-modeller med GPU-accelerated real-time rendering och fotorealistiska resultat. Daz Studio erbjuder ett flertal funktioner likt Wings 3D, men har också stöd för animering och scene buildings.

  Går att köra i Windows och macOS.

  Går in här för att läsa mer.

 • MeshMagic 3D

  Du kan skapa 3D-modeller från grunden eller rita 2D-objekt och utvidga dem till 3D. Det är ett användarvänligt och intuitivt program oavsett din erfarenhet eller dina avsikter med skapandet. I dagsläget går det bara att köra i Windows, däremot kan du exportera projektet i det populära formatet STL. Filen kan då öppnas och redigeras i flera olika program för 3D-modellering.

  Går att köra i Windows.

  Går in här för att läsa mer.

 • Autodesk 123D Design

  logo-123d

  Autodesk har en mängd olika program i deras 123D serie och 123D Design är deras modelleringsprogram. Det är ett enkelt, men kraftfullt, modelleringsprogram med ett bibliotek av färdiga modeller att utgå ifrån. Det går självklart att skapa sina egna modeller från grunden.

  Går att köra i webbläsaren, Windows och macOS.

  Går in här för att läsa mer.

 • Blender

  blender-plain

  Blender är ett Open-source gratisverktyg för 3D-modellering som har blivit otroligt populärt på kort tid. Programmet används såväl av amatörer som av professionella. Blender har ett stort community och många resurser gratis för att komma igång, men programmet har en hög inlärningströskel.

  Går att köra i Linux, Windows och macOS.

  Går in här för att ladda ner.

 • SketchUp

  SketchupLogo
  Sketchup grundar sig på ritningar och mått anpassat för arkitekter, designer och ingenjörer. Sketchup är enkelt att komma igång med och till Sketchup finns det en mängd färdiga modeller.

  Går att köra i Windows och macOS.

  Går in här för att ladda ner.

 • Tinkercad

  tinkercad-logo

  Tinkercad är ett riktigt kompetent modelleringsprogram för nybörjaren. Det är bra att komma igång med och det går att skapa riktigt kompetenta modeller för 3D-skrivare. Det är dessutom gratis och går att köra direkt i webläsaren.

  Går att köra i webbläsaren.

  Går in här för att läsa mer.

 • FreeCAD

  freecad

  FreeCAD är ett opensource gratisprogram för parametrisk 3D-modellering. Det innebär att du har full kontroll över din modell. Programmet fungerar både för dig som är nybörjare som för dig som är avancerad modellerare.

  Går att köra i Linux, Windows och macOS.

  Går in här för att ladda ner.

 • OpenSCAD

  openscad
  OpenSCAD är ett gratisprogram som bygger på att du programmerar fram din modell och sedan generar den likt ett program från en programkod. Det innebär att du har full kontroll över modellen, använd OpenSCAD om du gillar att programmera!

  Går att köra i Linux, Windows och macOS.

  Går in här för att ladda ner.

 • 3DTin

  3dtin

  3DTin är ett webbläsarbaserat program för att modellera inte helt olikt Tinkercad. Det är gratis så länge som du delar dina designer under Creative Commons attribut. När du gjort din modell kan du exportera till vanliga format som .STL, OBJ eller liknande så att du kan skriva ut dem i din 3D-skrivare.

  Går att köra i webbläsaren.

  Går in här för att läsa mer.

 • Sculptris

  sculptris-logo2

  Sculptris är det bästa gratisprogrammet för att modellera i digital lera. Här kan du släppa loss dina artistiska talanger och skapa organiska modeller som du kan pryda ditt hem med.

  Går att köra i Windows och macOS.

  Går in här för att ladda ner.

 • Inventor Fusion för MAC

  File.175x175-75

  Inventor är ett välkänt namn inom professionella CAD-program och Autodesk har gjort en nedbantad version kallad Fusion. Den finns endast för OSX och innehåller många verktyg man enbart kan hitta i professionella parametriska CAD-program. Är du Mac-användare och letar efter ett mer ”seriöst” program, testa Inventor Fusion.

  Går att köra i macOS.

  Går in här för att ladda ner.  +1

  Chansen finns att du redan stött på programmet, men det är helt klart värt att uppmärksamma. En klassiker som tar dig tillbaka till där allt började…

  LDD_Splash_ScreenPrecis, det handlar såklart om LEGO. Återupptäck de charmiga plastbitarna som underhållit barn i flera decennier. Perfekt om du vill slappna av och låta fantasin flöda eller lära upp nästa generation inom 3D-modellering. Läs mer och ladda ner via länken nedan och se vilka möjligheter programmet erbjuder.

  Går att köra i Windows och macOS

  Klicka här för att ladda ner