3D-printade hus ett hot för byggbranschen?

Robert3D-skrivare

3D-printade hus

Arkitekter runt om i världen tävlar just nu om att bygga världens första och bästa 3D-printade hus – något som i framtiden kan komma att få stora konsekvenser både för bostadsköpkraft och kundanpassning.

Ett företag från Kina som heter Winsun sade tidigare i år att de har lyckats bygga 10 3D-tryckta hus på bara en dag. Den redovisade kostnaden för varje var bara 5,000 dollar!

I Amsterdam har ett team av arkitekter påbörjat byggandet av ett 3D-printat kanalhus. Genom att bygga huset med hjälp av biobaserade, förnyelsebara material hoppas de även kunna bygga ett hus som passar området. Platsen där huset byggs är både en byggarbetsplats och ett offentligt museum; President Obama var t.ex. en av besökarna i år. Hedwig Heinsman, en av personerna bakom projektet, berättar att förutom att vara ECO vänliga, är det huvudsakliga målet att kunna leverera skräddarsydd arkitektur.

3D-skrivare bygger modeller lager för lager. Men professor Behrokh Khoshnevis på USC i Kalifornien, vill ta den 3D-tryckta tillverkningsprocessen ett steg längre med vad han kallar ”contour crafting.” Hans mål är att kunna utveckla en gigantisk 3D-skrivare som kan skriva ut hela huset i en enda körning, från dess struktur till dess el- och VVS-ledningar.

Revolutionen med 3D-tryckta bostäder är med andra ord på god väg! Frågan är bara hur långt det kommer att dröja tills det verkligen utgör ett hot för byggbranschen!

Vi på Wematter kan än så länge inte skriva ut 3D-printade hus men i dagsläget hjälper vi företag med att skriva ut 3D-utskrifter av prototyper i bl.a. Stockholm och Göteborg!