3D-utskrifter med hög densitet genom förbättrad termisk design

David Boström3D-printing, Mjukvara, Nyheter

Wematter uppgraderar sin programvara för termisk kontroll i sin flotta av Gravity-maskiner genom trådlösa uppdateringar

Sedan Wematter grundades 2014 har företaget haft ambitionen att göra saker smartare globalt genom att leverera attraktiva SLS-lösningar. Ett av huvudmålen, för att göra sin SLS 3D-skrivare attraktiv, är att leverera 3D-utskrivna komponenter av hög kvalitet. För att kunna göra det har teamet, bestående av materialforskare och ingenjörer, utformat maskinen från ett termiskt designperspektiv sedan starten med goda resultat. En av de unika konkurrensfördelarna med Wematter Gravity är dess SLS-utskrifter med hög densitet. Dessa har ett mer isotropiskt beteende tack vare 3D-skrivarens termiska design.

Datainsamling genom maskininlärning, kvalificerad forskning och know-how

Efter flera år av datainsamling, maskininlärning och avancerade algoritmer utfärdade företaget en programuppdatering till sina maskiner under 2020. Alla Gravity SLS-maskiner, från början av våren 2020, har förberetts med ny hårdvara. Denna kan förbättra de termiska egenskaperna under fusionsprocessen. Den nya hårdvaran innehåller en förbättrad sensoruppsättning för att kunna uppnå en mer exakt avläsning under pågående utskrift. Detta har minskat avvikelserna med 400 % och ger ett mycket snävare temperaturfönster. Det här är prestandauppdateringar som gör att maskinerna kan hantera fler och svårare material.

Skapar en mer stabil fusionsprocess

Uppdateringen består förbättrade parametrar genom know-how men den är också fylld med flera mjukvaruförbättringar som stärker tidigare utfört arbete och sänker temperaturavvikelserna både vid pulverbäddens yta och hela byggkammaren.

“Målet både för den termiska designen, omformningen av sensoruppsättningen, liksom de nya programuppdateringarna, är att begränsa temperaturavvikelserna så mycket som möjligt. Dessa förbättringar skapar en balanserad och stabil miljö under fusionen, även känd som sintringsprocessen. Det är ett krav för vissa nya material som för närvarande forskas på”, säger grundare och vd, Robert Kniola.

Som ett resultat av detta kan Wematter Gravity hantera flera avancerade material. Olika kvaliteter av PP (polypropen) eller fiberförstärkta polyamider (PA) för att nämna några exempel. Framöver gör detta det möjligt för Wematter att undersöka högpresterande material som PEKK (polyetherketoneketone) och PEEK (polyetereterketon).

Om Wematter AB

Wematter är en svensk tillverkare som gör avancerad SLS 3D-utskriftsteknik tillgänglig för företag för att producera på ett smartare sätt enligt visionen “We make things smarter globally”. Wematter utvecklar också sin egen mjukvarusvit med banbrytande 3D-utskriftsprogramvara som gör det lättare för designers, ingenjörer och tillverkare att använda SLS 3D-utskrifter för nästa generation av produkter.

Med Wematters DNA läggs fokus på användarupplevelse, enkelhet, hållbarhet och prestanda vilket gör att Wematter lockar toppkunder som SAAB, Volvo och Husqvarna. Företaget grundades av mekanikkonstruktörer som arbetat med SLS, SLA, FDM 3D-skrivare och även formsprutning och CNC-fräsning. Från grundandet 2014 har Wematter levererat 3D-skrivare och 3D-utskrifter till biltillverkare, sjukhus och flygfabriker.

Kontakt

press@wematter.se

Ladda ned mediakit