En 3D-utskriven cykel- är framtiden skräddarsydd?

Robert3D-skrivare

Kvinna som cyklar på en 3D-printad cykel

Är en 3D-utskriven cykel, något för framtiden?

Även om det verkar som om vi har kommit långt med additiv tillverkning under de senaste åren, har vi fortfarande en lång väg att gå innan tekniken kan användas för att skapa mer komplexa produkter. Ett företag som arbetar med att producera 3D-utskrivna produkter – i synnerhet cyklar – är ett företag i Portland, Oregon.

Företaget var år 2014 med i en cykeldesigntävling där de presenterade en 3D-utskriven cykel, Solid. Det var dock inte förrän på en konferens i Paris nu i veckan som företagets grundare talade mer öppet om deras 3D-utskriftsbaserade strategi för cykelns design, konstruktion och tillverkning. Cykeln Solid kan skräddarsys för att passa en användare och skrivs ut i titan.

Även om det finns många som sannolikt skulle köpa en 3D-utskriven cykel om den kom ut på marknaden, är Solid i dagsläget enbart en testprodukt för att se hur metoder inom design, konstruktion och tillverkning skulle kunna utvecklas för skapa ännu fler skräddarsydda produkter.

”Framtiden handlar om just anpassning ”Istället för att köpa något i storlek small, medium eller large, kommer du att vilja köpa den storlek som passar ”just dig”.

Detta är inte första gången vi hör detta. Redan nu finns det företag som fokuserar på att utnyttja 3D-scanningsteknik för att ge konsumenterna möjlighet att skapa sina egna digitala modeller som kan användas för att ta virtuella mätningar och göra inköp med en ”nästan perfekt passform” utan att de någonsin behöver pröva en produkt.

”I framtiden kommer du att kunna skanna dig med din telefon och det kommer att ge dig en rekommendation om vad som är din perfekta storlek.”

Även om 3D-utskrifter är en bra teknik för att skapa prototyper, är det bara en tidsfråga innan tekniken används för att skapa färdiga produkter. Det är först då en 3D-utskriven cykel som t.ex. Solid som har mer komplicerade och anslutna tekniker inbäddade i dem kan komma ut på konsumentmarknaden.