I en drömvärld skulle man kunna konstruera och 3D-printa vad som helst i en SLS 3D-skrivare. Men precis som alla andra teknologier, har även SLS sina begränsningar.
Som konstruktör, designer eller användare av SLS 3D-skrivare behöver du känna till dessa begränsningar för att lyckas. Men är begränsningarna absoluta? Finns det inget man kan göra? För en del människor är begränsningar något som ska utmanas. Dessa människor flyttar fram gränserna för vad som är möjligt. Peter är en av dessa människor, och vi ska höra om han har några tips.
Tempot är högt på Wematter, men vi lyckades fånga vår Application Engineer Peter Oléhn när han precis har avslutat jobbet med att starta upp ännu en Gravity – Wematters SLS 3D printer. Peter gör inte annat än att granska 3D-utskrifter, planera print-jobb och bygga olika scener i Deep Space, som är en speciell nesting- och slicing-mjukvara för 3D-utskrifter. Han har sett detaljerna hos otaliga 3D-utskrifter i sin karriär och han om någon vet vad som gäller när man ska lyckas med sina utskrifter.
Här kommer hans 5 bästa tips!
1. Rätt mått
Det allra viktigaste är att man har mått som är anpassade för SLS och som skrivaren klarar av. För tunna eller för små detaljer kan lasern ibland missa. Detta gäller även håligheter. Blir de för fina, finns risken att de sintras ihop.
2. Placering i mjukvaran
När utskriftsfilen väl är klar, ska man vara noga med hur man placerar delen i mjukvaran för nesting och slicing. Exempelvis blir en balk som skrivs ut liggande starkare än om den skrivs ut stående.
3. Vinkla långsmala utskrifter
Undantaget är om objektet är tunt och långt, tex ett rör. Långsmala utskrifter brukar nämligen lätt kunna slå sig. För att undvika detta, rekommenderar Peter att objektet placeras med 20° vinkel.
4. Grafiska element
Nästa tips gäller 3D-printade objekt som har ytor med grafiska element, som logotyper eller text. Bäst resultat uppnår man då om man placerar objektet med logotypen eller texten uppåt. Till skillnad från de tunna delarna bör dessutom delen med text/grafik på ligga horisontellt.
5. Hörn och kanter
Peters femte och sista tips är att man ska vara medveten om att perfekt skarpa hörn och kanter inte är möjligt med SLS-tekniken. Detta eftersom SLS använder sig av laser som har en minsta diameter på +-0,4 mm. Att respektera teknikens begränsningar och redan från början välja ut objekt som lämpar sig för SLS 3D-utskrift sparar både tid, frustration och pengar.
Bonustips!
Som bonus vill vi påminna om det unika i att SLS-tekniken kan skriva ut rörliga delar i ett stycke! Här skickar Peter med ännu ett tips – ha alltid minst 0.15 mm utrymme på varje sida av den rörliga delen, så delarna inte sintras ihop.
Vill du veta mer om hur man lyckas med sina SLS 3D-utskrifter?
Fyll i kontaktformuläret nedan så återkommer vi till dig.
Om Wematter AB
Svenska 3D-skrivartillverkaren Wematter tillgängliggör avancerad industriell teknik i en användarvänlig helhetslösning, med både hård- och mjukvara. Det gör att kunder kan producera exempelvis motorsågar, benproteser och robotarmar direkt där behovet finns. Genom fokus på användarvänlighet sparar man arbetstid och investeringsbarriärer. 3D-skrivarlösningen sänker trösklarna för användandet på plats i kundens kontors-, tillverknings-, och utvecklingsmiljöer och skapar därmed nya kommersiella möjligheter.