Vi stöter på Aurora ESD – material som skyddar elektrokänsliga komponenter

Victoria Malmgren3D-printing, Guide, Material, PrototypLeave a Comment

Aurora ESD

Elektrostatisk urladdning (ESD) är den plötsliga överföringen av en elektrisk laddning från ett objekt till ett annat. Även om de inte är farliga för människor kan dessa små stötar förstöra känslig elektronisk utrustning. Till exempel kretskort (PCB) och mikrochip. Det betyder att dessa komponenter behöver skyddas av ESD-säkert material. Nedan beskriver vi materialet i kombination med känsliga elektronikdelar och vad de kan ge för långtgående konsekvenser om det blir fel.

Farorna med elektrostatisk urladdning

Eftersom elektroniska komponenter förekommer i allt från transport- och kommunikationsapparater till livräddande enheter, så är det av yttersta vikt att ett eventuellt fel upptäcks så snart som möjligt. Dessutom är det viktigt att dessa komponenter skyddas av kåpor och liknande som klarar av spänningen och leder bort elektriska störningar. 

Här listar vi olika sätt som tillverkare använder sig av för att eliminera elektrostatisk urladdning från fabriksgolv och monteringslinje:

  • Robotar är utrustade med gripdon och skräddarsydda ändeffektorer gjorda av ESD-säkra material.
  • Monteringslinjearbetare använder ESD-säkra verktyg, inriktningsjiggar, brickor och hållarfixturer under manuella produktmonteringssteg.
  • Stövlar, skydd och kåpor är gjorda av ESD-säkra material för att skydda PCB-kontaktpunkter och kontakter under kemiska bad och konforma beläggningsprocesser.
  • Allt som kommer i kontakt med en elektronisk komponent måste vara jordat och ge ett ytmotstånd som är tillräckligt för att tillåta ansamling av statisk elektricitet att flöda ofarligt ner i marken, inte in i delen.

Verktygen som används är vanligtvis specialdesignade, tillverkade i små kvantiteter av externa leverantörer och kräver långa ledtider. De är dessutom tillverkade i en dyr plast som formsprutas och där kol är tillsatt. Allt detta leder till hög kostnad per del, samt stillastående produktionslinor eller tillverkningsavdelningar.

ESD-säkra miljöer med Aurora ESD-material

Additiv tillverkning (AM) kan hjälpa till att skapa högre ROI för elektroniktillverkare. Istället för att vänta på att leverantörer ska leverera jiggar och fixturer och spendera enorma summor kan tillverkningsindustrin nu 3D-printa sina egna reservdelar och slutprodukter. På så sätt kan kostnader och ledtider minimeras.

Wematter har ett brett utbud av material för SLS 3D-skrivaren Gravity och självklart är ESD ett av dessa. Wematters Aurora ESD bygger på det beprövade Aurora PA11 och är kolfiberförstärkt för att skapa de ledande egenskaperna samt göra materialet styvare. Med detta material kan elektroniktillverkare producera starka, exakta verktyg och fixturer redo för industrigolvet, minska ledtider kostnader och höja ROI.

I Aurora ESD används endast koltillsatser av högsta kvalitet i de minsta mängder som krävs för att uppnå ytresistivitet. Därför är Wematters ESD-säkra material icke-skadliga och icke-märkande. Det betyder att de inte kommer att skada eller markera delarna de vidrör. Våra högtemperaturpulver gör det möjligt att 3D-printa ESD-säkra fixturer som kan användas för våglödning, i återflödesugnar och andra extrema temperaturapplikationer utan att smälta eller försämras.

Ladda ner ESD produktblad här:

Aurora PA12 produktblad

Ladda ned pdf

Skicka nedladdningslänk till:

I confirm that I have read and agree to the Privacy Policy.

I want to receive news and offers from Wematter (in English)

Aurora ESD powder package

Aurora ESD förpackas i patenterade rör för en pulverfri påfyllning av 3D-skrivare.

Om Wematter AB

Svenska 3D-skrivartillverkaren Wematter tillgängliggör avancerad industriell teknik i en användarvänlig helhetslösning, med både hård- och mjukvara. Det gör att kunder kan producera exempelvis motorsågar, benproteser och robotarmar direkt där behovet finns. Genom fokus på användarvänlighet sparar man arbetstid och investeringsbarriärer. 3D-skrivarlösningen sänker trösklarna för användandet på plats i kundens kontors-, tillverknings-, och utvecklingsmiljöer och skapar därmed nya kommersiella möjligheter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.