Nationellt erkänt gymnasium inom teknikutbildning satsar på additiv tillverkning

David Boström3D-printingLeave a Comment

Wematter Gravity at Berzeliusskolan
Berzeliusskolan, med en av Sveriges mest omfattande teknikutbildningar, ingår samarbete med det högteknologiska linköpingsföretaget Wematter för att använda SLS 3D-skrivaren Gravity 2021

Berzeliusskolans gymnasium i Linköping har till följd av den högteknologiska utveckling som sker inom teknikbranschen nu valt att investera i avancerad 3D-utskriftsteknik från Wematter för att ge sina elever de bästa förutsättningarna i utbildningen och vidare ut i yrkeslivet med additiv tillverkning som grund.

”Vi är mycket glada över att få välkomna Berzeliusskolan som den första kunden och partnern i vår satsning mot tekniska gymnasieskolor och akademi. Vi är övertygade om att samarbetet kommer visa sig vara ett första framgångsrikt exempel med fler skolor framöver.” Detta säger Jens Gabrielsson, marknads- och försäljningschef på Wematter.

3D-printing som bas i nya kurser

Nils Winge är gymnasielärare inom CAD, konstruktion, teknik och byggnadsverk. Han är en ambassadör och förespråkare för 3D-tekniken inom skolan. Detta har han också utbildat och föreläst om för andra lärare och lärosäten. Han ser även att denna teknik nu med 3D-skrivaren Gravity kommer kunna utgöra en bas i nya kurser, som teknikspecialisering eller naturvetenskaplig specialisering.

“Vi tycker att närheten till skolan, det proffsiga bemötandet, upplägget med uthyrning samt möjligheten att återvinna material och använda växtbaserad plast känns som ett mycket bra val. Helhetsintrycket av både Wematter som företag och systemet har hittills bara varit positivt. Vi är nu igång och printar och tycker att systemet är lättanvänt och utskrifterna håller hög kvalité”, säger Nils.

Wematter Gravity at Berzeliusskolan

Nils Winge, till vänster, gymnasielärare Berzeliusskolan. Pierre Harrysson till höger, säljare på Wematter. Bakom syns 3D-skrivaren Gravity och rengöringsstationen Density

“Vi på Wematter tycker det är extra roligt att den första skolan vi signerar avtal med är en gymnasieskola med så stora ambitioner. Som före detta elev tillsammans med min medgrundare Henrik Lundgren känns det såklart extra roligt för oss.”, säger Robert Kniola, grundare och vd på Wematter.

Vill fortsatt ligga i framkant inom teknikinriktningar

Berzeliusskolan vill fortsatt ligga i framkant med teknikprogrammets olika inriktningar. Med det i åtanke vill man nu möjliggöra för eleverna att från idé till design kunna skapa färdiga 3D-utskrifter i olika projekt. En kunskap som de kommer ha stor nytta av ute i arbetslivet.

“Nu ser vi fram emot att se kommande utskrifter med tanke på den nivå vi har sett hos eleverna. Speciellt i olika tävlingssammanhang inom design. Vi hoppas också att skolan och eleverna kommer få stor nytta av Gravity och att framtidens generation redan från start förstår fördelarna med additiv tillverkning”, avslutar Robert Kniola.

Om Wematter AB

Wematter är en svensk tillverkare som gör avancerad SLS 3D-utskriftsteknik tillgänglig för företag för att producera på ett smartare sätt. Visionen är “We make things smarter globally”. Wematter utvecklar också sin egen mjukvarusvit med banbrytande 3D-utskriftsprogramvara. Mjukvaran gör det lättare för designers, ingenjörer och tillverkare att använda SLS 3D-utskrifter för nästa generation av produkter.

Wematter team 2020

Med Wematters DNA läggs fokus på användarupplevelse, enkelhet, hållbarhet och prestanda. Detta har lockat toppkunder som Etteplan och Husqvarna. Företaget grundades av mekanikkonstruktörer som arbetat med SLS, SLA, FDM 3D-skrivare och även formsprutning och CNC-fräsning. Företaget grundades 2014. Sedan dess har 3D-skrivare och 3D-utskrifter levererats till biltillverkare, sjukhus och flygfabriker.

Presskontakt

press@wematter.se

Ladda ned mediakit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.