I början av året skrev vi en artikel om Berzeliusskolans gymnasium som har investerat i en SLS 3D-skrivare från Wematter. Detta för att kunna erbjuda sina gymnasieelever en så verklighetstrogen och realistisk utbildning som möjligt. Investeringen stärker även Berzeliusskolans varumärke som en skola i framkant med framtidens teknologi i lärosalen.
Nu har Berzeliusskolan ägnat sitt första år tillsammans med Gravitys ekosystem. De första projektgrupperna har tagit studenten och lämnar Berzeliusskolan med en djupare förståelse för additiv tillverkning.
Vi träffade eleverna under vårterminen för att höra vad de tycker om tekniken. Hur det fungerat och hur det har gått med deras gymnasiearbeten. I dessa arbeten och projekt har SLS 3D-skrivaren Gravity spelat en stor roll.
Sammanfattningsvis kan vi säga att alla elever är imponerade över kvalitén på utskrifterna. En grupp använde Gravity för prototypframtagning och kunde då testköra sin prototyp i verklig miljö tack vare dess hållbarhet. Den andra gruppen använde Gravity till slutprodukt, en produkt som krävde fina och tunna detalj. Något som de inte blev besvikna över.
Avgörande faktorer för att investera i SLS 3D-skrivaren Gravity
Nils Winge, teknikläraren som tog initiativet till investeringen poängterar vikten av att eleverna får kunskap i den moderna tekniken. Nils lyfter tre saker som var avgörande för att ingå avtal med Wematter:
- Att Gravity kan placeras i eller i närheten av en vanlig lektionssal, helt utan verkstadsstandard.
- Enkelheten för såväl lärare och elever att gå från CAD-fil till färdig utskrift
- Leasingupplägget underlättade investeringsmöjligheten för en verksamhet som Berzeliusskolan
Resultaten av elevernas projektarbeten
Hur gick det då för de två grupperna som vi intervjuade tidigare i våras? Den ena gruppen tog fram tre olika prototyper. Varje ny prototyp hade flera olika justeringar för att komma så nära slutmålet som möjligt. Slutprodukten skapades sedan i en FDM-skrivare. Detta för att få ner produktionskostnaden per objekt.
Den andra gruppen skapade i princip hela sin slutprodukt i Gravity. Gruppen tog fram 7 olika prototyper innan de var nöjda med alla små delar. Nils är glad att se att skrivaren resulterar både i en fullskalig produktutveckling och i en slutprodukt.
I framtiden hoppas Nils på att fler inriktningar inom teknikprogrammet och även fler program, börjar använda sig av SLS-tekniken. Möjligheterna är oändliga och han ser inget hinder för att andra skolor i kommunen samarbetar med Berzeliusskolans teknikprogram för att ge fler elever möjligheten att lära sig tillverkningsmetoden.
Arbetar du på en skola och vill veta mer om detta? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.
Om Wematter AB
Svenska 3D-skrivartillverkaren Wematter tillgängliggör avancerad industriell teknik i en användarvänlig helhetslösning, med både hård- och mjukvara. Det gör att kunder kan producera exempelvis motorsågar, benproteser och robotarmar direkt där behovet finns. Genom fokus på användarvänlighet sparar man arbetstid och investeringsbarriärer. 3D-skrivarlösningen sänker trösklarna för användandet på plats i kundens kontors-, tillverknings-, och utvecklingsmiljöer och skapar därmed nya kommersiella möjligheter.