Hjälp

Här finner du svaren på de vanligaste frågorna på som rör 3D-utskrifter och Wematter. Hittar du inte svaret på din fråga? Använd vårt kontaktformulär, skicka ett mail eller ring oss.

Vi är här för att hjälpa dig!

Allmänt

Vi på Wematter jobbar ständigt med att möta dina behov och vi har i dagsläget producerat detaljer som är ner till ett par millimeter stora upp emot 600x600x200 mm stora. När delarna blir riktigt stora använder vi oss av en egenutvecklad sammanfogningsteknik för att du ska få den storlek du behöver.

3D-modellen har fel enhet
Problem – Filen är designad i mm men exporteringen till .stl är gjord i cm eller tum.
Lösning – Gå in under inställningar när du ska göra .stl-konverteringen och försäkrar dig om att konverteringen sker i rätt enhet. Alternativt kan du ladda upp filen i formatet .step eller .stp.
För stor filstorlek
Problem – Får ett felmeddelande om att filen är för stor.
Lösning – Dubbelkolla så att dina inställningar för stl-konverteringen är rätt. Om du använder standardinställning och sparar det i formatet Binary bör inte filen bli för stor. Om detta inte hjälper kan du maila filen till oss på order@wematter.se

De filformat du kan ladda upp är .stl, .step, .stp samt .obj. Tveka inte att kontakta oss om ditt program inte klarar av att hantera dessa format så försöker vi hitta en lösning.

Om du inte har tillgång till ett 3D-modelleringsprogram så finns det ett flertal bra gratisprogram. Vi på Wematter rekommenderar följande blogginlägg för att hitta det program som passar just dig och dina behov bäst.

Om du inte har möjlighet att ta fram en 3D-modell själv så kan vi på Wematter hjälpa dig att ta fram din 3D-modell av enklare karaktär. Kontakta oss så kommer vi överens om ett pris och vilket underlag vi behöver för att kunna lösa dina behov.

Vi kan erbjuda flera olika fraktsätt där storlek, vikt och leveranssätt bestämmer priset.

Frankerat kuvert – oförsäkrat – från 50 kr (exkl. moms)

brev

Detta fraktsätt passar bra om du vill ha ett kostnadseffektivt sätt att frakta små 3D utskrifter. Vi skickar samma dag som 3D utskriften är klar och försändelsen bör vara hos dig inom 3 arbetsdagar.

Vikt: max 2 kg
Längd: minst 14 cm och max 60 cm
Bredd: minst 9 cm
Längd + bredd + tjocklek får tillsammans vara max 90 cm.

Postpaket – försäkrat – från 200 kr (exkl. moms)

postpaket

Passar bra om du beställer lite större och känsligare 3D utskrifter. Vi skickar samma dag som utskriften är klar och försändelsen bör vara hos dig inom 3 arbetsdagar.

Vikt: max 20 kg
Längd: max 150 cm
Bredd: max 70 cm
Höjd: max 115 cm

Företagspaket – försäkrat – från 250 kr (exkl. moms)

dpd

Passar bra om du beställer lite större och känsligare 3D utskrifter och vill ha leverans till en företagsadress. Vi skickar samma dag som 3D utskriften är klar och försändelsen bör vara hos dig inom 3 arbetsdagar.

Vikt: max 20 kg
Längd: max 150 cm
Bredd: max 70 cm
Höjd: max 115 cm 
Wematter erbjuder tre olika alternativ för att kunna möta dina behov.Express 48h + 1995 kr:
För dig som har extra bråttom passar alternativet ”Express” bäst, då ser vi till att lägga in din order direkt för att du ska få din leverans snarast möjligt. Allt för att se till att din 3D-utskrift levereras på ett tryggt och snabbt sätt.Påskyndad 3 dagar + 895 kr:
Alternativet för dig som beställer och vill ha leveransen inom samma vecka eller över en helg. Med det här alternativet lägger vi in din beställning för att du ska få den snabbt.

Designguidelines

wallthickness

För att du ska få bästa möjliga resultat på dina 3D utskrifter rekommenderar vi att köra med minst 0,4 mm i väggtjocklek och optimalt 0,8 mm.

Det som menas med väggtjocklek är minsta avståndet mellan två ytor, ”Tjockleken” på materialet är ett annat sätt att beskriva det på.

När man tar fram olika fysiska produkter och då inräknat 3D utskrifter vill man alltid att mått och storlek ska hamna så nära de teoretiska måtten som möjligt, så nära 3D-modellen som möjligt. Men av olika anledningar varierar måtten med en viss avvikelse kallat tolerans, det innebär att måtten kan variera med en viss procent eller ett absolut värde.

Det är viktigt att beakta att termoplaster (som 3D-skrivare idag främst använder), som har hög brottöjning och elasticitet, sällan eller
aldrig behöver lika snäva toleranser som metaller med deras höga styvhet och låga elasticitet. Det är också viktigt att fastställa om toleransen verkligen behövs för sammanfogning med andra komponenter eller om den behövs för funktionen eftersom den kommer att förändras med arbetsmiljön.

Våra detaljer håller toleranser på +/- 0.3 mm. Om du ställer högre krav än +/- 0.3 mm på din utskrift är det viktigt att du informerar oss så ser vi till att du får bästa möjliga passning.   

Toleranserna illustreras i bilden där 3D-modellen anger att en sida ska vara teoretiskt 100 mm men vid två olika fall (utskrifter) har det måttet avvikit med 0,1 mm, dessa utfall kallar vi utfall 1 och utfall 2.

Namnlöst-2

 

Mer om toleranser finns att läsa på Wikipedia Toleranser.

Sekretess

Vi vet att de filer som laddas upp på vår hemsida är av känslig karaktär och därför behandlar vi dem med högsta sekretess. Ingen förutom vi på Wematter kommer åt dina filer och vi raderar filerna när uppdraget är slutfört.