Aurora

Pulvermaterial för SLS 3D-skrivare

Mycket elastiskt, slitstarkt och fjädrande

Material och vår process
Kombinationen av våra egenutvecklade maskiner, processer och material gör Wematter unik. Tack vare detta kan vi konkurrera med andra SLS-tekniker (Selective Laser Sintering), samtidigt som vi uppnår ännu bättre mekaniska egenskaper. På den här sidan lär du dig mer om våra pulvermaterial som används i utskriftsprocessen.

Varför Wematter?
Wematters unikhet ligger i att vi vår egenutvecklade, svensktillverkade 3D-skrivare tillsammans med process och material kan tillverka riktigt starka utskrifter.

För att verkligen göra det tydligt för er har vi låtit skicka våra utskrifter till labb för att tydligt visa på att vi är starkare. På bilden här intill syns en sammanställning av hur våra 3D-utskrifter ser ut om man röntgar dem jämfört med konkurrenternas absolut bästa maskiner.

I bilderna till vänster syns mörka fält, vilket är luftfickor i utskriften. Bilderna till höger innehåller mindre luftfickor eller porer vilket ger högre densitet och därmed högre styrka. Med Gravity blir alltså utskrifterna jämnare och materialet starkt i alla riktningar.

Röntgad 3D-utskrift

Fördelar med Aurora-material

Starka och flexibla utskrifter

SLS 3D-utskrifter som är både starka och flexibla. Vår process och våra material låter oss skapar unika 3D-utskrifter som kan böjas, gå tillbaka till sin ursprungliga form utan att brytas i småbitar.

Unik förpackning för ett pulverfritt kontor

Den absolut största nackdelen med en pulverbädds 3D-skrivare (SLS) är pulverhanteringen. Det har vi på Wematter löst med en väldigt enkel lösning där du fyller på pulver med vår patenterade pulverförpackning. Ta upp förpackningen, placera i öppningen och vrid runt. Enklare kan det inte bli.

Spela videoklipp

Materialspecifikationer

Vår SLS 3D-skrivare Gravity är förberedd för en mängd olika material och levereras i början med Wematter Aurora PA11.

Mekaniska egenskaper

Vårt vanligaste material, Aurora PA11 har överlägsen mekanisk prestanda jämfört med polymerer som polyamid 12 som allmänt används för friformsframställning.

3D-utskrifter som håller

För att verkligen åskådliggöra styrkan i vårt material har vi skrivit ut en kedja med vår SLS 3D-skrivare Gravity och låtit en av våra säljare hänga fritt i kedjan i videon nedan.

Spela videoklipp

Aurora PA11

Polyamid 11 (PA 11) är ett material tillverkat av 100% biobaserade ämnen som främst används för industriella tillämpningar. Materialet är en hållbar termoplastpolymer som skapar starka UV-stabila utskrifter, väl lämpade för tekniska slutprodukter. Aurora har överlägsen mekanisk prestanda jämfört med polymerer som polyamid 12 som allmänt används för friformsframställning. Det uppfyller även USPs klass VI-krav för medicinska tillämpningar.

Egenskap Värde Enhet
Densitet för utskrivna delar 1,05 g/cm3
Densitet för pulver 0,65 g/cm3
Smältpunkt 200 °C
Brottgräns 51 Mpa
Brottöjning 51 %
Elastitetsmodul 1700 MPa
Böjmodul 1200 MPa
Hårdhet 80 Shore D

Applikationer

Fördelar

Aurora PA11 produktblad

Exempelutskrifter

Aurora PA11 Food Grade

Aurora PA11 Food Grade är ett ployamid 11-baserat material designat för primär användning i livsmedelsindustrin. Den är gjord av 100% biobaserade ämnen. Materialet lämpar sig väl för tekniska  slutprodukter: materialet är en hållbar termoplastisk polymer som ger starka UV-stabila utskrifter. Den mycket synliga blå färgen gör att de utskrivna delarna är lätta att upptäcka i händelse av att främmande material råkar falla in i livsmedelsprodukten.

Egenskap Värde Enhet
Densitet för utskrivna delar 1,05 g/cm3
Densitet för pulver 0,65 g/cm3
Smältpunkt 200 °C
Brottgräns 51 Mpa
Brottöjning 51 %
Elastitetsmodul 1700 MPa
Böjmodul 1200 MPa
Hårdhet 80 Shore D

Applikationer

Fördelar

Aurora PA11 Food Grade produktblad

Exempelutskrifter

Aurora PA12

Polyamid 12 (PA12) är ett material som är väl lämpat för tillverkning av funktionella prototyper, tillverkning av enskilda enheter samt seriedelar. PA 12 har utmärkt motståndskraft mot fetter, oljor, bränslen, hydraulvätskor, vatten, alkalier och saltlösningar samt många lösningsmedel. Det har också mycket bra motståndskraft
mot sprickbildning även i närvaro av kemikalier samt dämpning av buller och vibrationer.

Egenskap Värde Enhet
Densitet för utskrivna delar 1,02 g/cm3
Densitet för pulver 0,44 g/cm3
Smältpunkt 186 °C
Brottgräns 51 Mpa
Brottöjning 20 %
Elastitetsmodul 1800 MPa
Böjmodul 1800 MPa
Hårdhet 75 Shore D

Applikationer

Fördelar

Aurora PA12 produktblad

Exempelutskrifter

Aurora TPU

Aurora TPU (thermoplastic polyurethane) är en form av TPE eller termoplastisk elastomer och är ett gummiliknande och slitstarkt material. Materialet kan användas inom exempelvis medicinteknik och sjukvård, fordonsindustrin, för sportartiklar eller andra konsumentnära produkter. Utskrifter i TPU är väldigt hållbara, absorberar inte vatten samt är resistenta mot UV-ljus, olja, fett och lösningsmedel vilket lämpar sig väl för packningar, slangar och däck.

Egenskap Värde Enhet
Densitet för utskrivna delar 1,02 g/cm3
Densitet för pulver 0,44 g/cm3
Smältpunkt 186 °C
Brottgräns 51 Mpa
Brottöjning 20 %
Elastitetsmodul 1800 MPa
Böjmodul 1800 MPa
Hårdhet 75 Shore D

Applikationer

Fördelar

Aurora TPU produktblad

Exempelutskrifter

Aurora PP

Polypropen (PP) är en termoplastisk polymer och ett av de mest använda materialen inom plastindustrin. Materialet har hög formbarhet, töjbarhet och hållbarhet samt har låg fuktabsorption jämfört med polyamider. Utskrivna delar är resistenta mot de flesta syror och baser. Hälso- och sjukvårdsprodukter, bil-, elektronik- och sportartiklar är några av tillämpningsområdena. Den naturliga färgen på materialet är halvtransparent vit.

Egenskap Värde Enhet
Densitet för utskrivna delar 0,9 g/cm3
Densitet för pulver 0,3 g/cm3
Smältpunkt 140 °C
Brottgräns 27 Mpa
Brottöjning 40 %
Elastitetsmodul 1400 MPa
Böjmodul 1500 MPa

Applikationer

Fördelar

Aurora PP produktblad

Exempelutskrifter

Kundspecifika lösningar & forskningsprojekt

Kommande material för vår Gravity SLS 3D-skrivare.
Vi på Wematter lägger huvuddelen av våra intäkter på forskning och utveckling för att skapa produkter för framtiden. Skulle just ni ha behov som ligger utanför de material vi presenterar ovanför får ni gärna höra av er och berätta om just era krav så kan vi tillsammans titta på en anpassad utskriftsprocess. I listan nedan kan du se material som för närvarande är under utveckling.

Egentillverkat pulver för SLS-utskrift

Är du ett produktutvecklingsföretag som jobbar starkt med innovation? Då ser vi gärna att du skickar in en intresseanmälan via formuläret här intill!

Forskningsprojekt

Vill du vara med i framkant för Sveriges Additiva tillverkning? Vill du vara med och påverka framtidens tillverkningsmetod? Vi har blivit tilldelade pengar från VINNOVA, Sveriges innovationsmyndighet, för att tillsammans med Sveriges mest innovativa bolag utveckla framtidens 3D-skrivarmöjligheter. Vi söker nu fler företag som vill ansluta sig till våra forskningsprojekt – därför har vi startat Wematter Labs. Se pågående forskningsprojekt i listan nedan:

Vi svarar på alla dina SLS-relaterade frågor  Lär dig mer om vår SLS-utrustning, våra pulvermaterial, mjukvara eller be om  en offert på vårt system Prata med en expert

Vanliga frågor och svar

Kombinationen av våra egenutvecklade maskiner, processer och material gör Wematter unik. På grund av detta kan vi konkurrera med andra SLS-tekniker (Selective Laser Sintering), samtidigt som vi uppnår ännu bättre mekaniska egenskaper. Wematters unikhet ligger i att vi vår egenutvecklade, svensktillverkade 3D-skrivare tillsammans med process och material kan tillverka riktigt starka utskrifter.

För närvarande erbjuder vi följande material för vår 3D-skrivare Gravity:

  • Aurora PA11
  • Aurora PA12

Samtidigt pågår ständigt utveckling av andra material. Du hittar aktuella utvecklingsprojekt här.

Vi vänder oss framförallt mot mekanikkonsultbolag med in-house utveckling och produktägande företag med plastdetaljer i sina produkter men är även öppna för andra typer av användningsområden. Hör gärna av dig och överraska oss med dina behov!

Tack vare våra täta pulverförpackningar med patenterat förslutet lock, behöver operatören inte komma i kontakt med något pulver vid påfyllning av maskinen. 

Du kan skriva ut vilka färger som helst (så länge du väljer någon av följande varianter)

  • Aurora Arctic White
  • Aurora Charcoal Grey
  • Aurora Pure Black

Idag är många vana vid PA6 för användning i massproduktion. Våra standardmaterial PA11 samt PA12 har liknande egenskaper men kan liknas vid mer premiumversioner av PA6 och lämpar sig väl för både prototypframställning och serieproduktion.