Örebro universitet väljer Wematters SLS 3D-skrivare Gravity för forskning

Victoria MalmgrenNyheter, PartnerLeave a Comment

Wematter Gravity at Örebro University

Örebro universitet investerar i revolutionerande SLS 3D-utskriftsteknik genom att välja Gravity, SLS 3D-skrivaren från Wematter. Det undertecknade avtalet är ett bevis på att svenska Wematter har ett attraktivt erbjudande för akademi och forskningsinstitutioner.

Baserat på erfarenheterna från samarbetet med KTH, Linköping universitet, Sahlgrenska, Akademiska och Chalmers inleder Wematter nu ett samarbete med en annan prestigefylld svensk läroanstalt, Örebro universitet.

Framgången inom utbildningssektorn är kopplad till att Wematter fokuserar intensivt på högpresterande material. Detta i kombination med användarvänlighet och decentraliserad materialutveckling, vilket var en del av det senaste släppet av mjukvaran Deep Space. Wematters SLS 3D-skrivare Gravity uppfyller alla kriterier som ställts upp av sådana utbildningsinstitutioner. Wematters lösning underlättar också det komplexa samarbetet mellan industri, institutioner, professorer och studenter.

Ska öka kompetensen inom additiv tillverkning i regionen

Wematters 3D-skrivare kommer även företag i Mellansverige i stort till nytta. Att ha ett Gravity ekosystem på plats vid Örebro universitet kommer att göra det möjligt för dem att utveckla en ny optimeringsplattform för SLS 3D-printade fiberförstärkta komponenter. Det kommer att utvecklas av Örebro universitet, och det kommer att öka kompetensen inom additiv tillverkning i regionen.

”Örebro universitet är ännu ett universitet som investerar i en SLS 3D-skrivare från Wematter. Vi är glada över att ha hittat ett samarbete som kommer att stärka både Wematters position inom materialvetenskap och öka Örebro universitets kapacitet”, säger Robert Kniola grundare och vd på Wematter.

Niclas Strömberg, professor i maskinteknik vid Örebro universitet.

Niclas Strömberg, professor i maskinteknik vid Örebro universitet.

Designmetodik för ultra-lättviktskomponenter

“Utvecklingen av 3D-printing går i en rasande fart, med nya bättre maskiner och material som lanseras kontinuerligt. 3D-printing skapar unika möjligheter för design av ultra-lättviktskonstruktioner liknande de som hittas i naturen, exempelvis fåglars skelettkonstruktion. Men för att utnyttja denna potential fullt ut behöver våra konstruktörer se möjligheterna och lära sig att konstruera på nya sätt och inte använda traditionella designmetoder för exempelvis svarvning, borrning och fräsning”, säger Niclas Strömberg, professor i maskinteknik vid Örebro universitet

Wematter erbjuder högpresterande polyamidmaterial förstärkta med glasfibrer samt kolfibrer i sin Aurora-familj av SLS-pulver. Dessa material är de mest föredragna materialen för flyg- och fordonsindustrin, såväl som specialindustrier. Samarbetet kommer öka förståelsen och förmågan för en framtida färdplan för fibermaterialutveckling.

Lättviktskomponent framtagen med ny metodik, utskriven i Wematter Gravity.

Lättviktskomponent framtagen med ny metodik, utskriven i Gravity.

Niclas Strömberg fortsätter: “Gruppen Mechanics & Materials (M&M) vid Örebro universitet jobbar med utveckling av sådan ny designmetodik baserad på topologioptimering och nätverksstrukturer. I ett nytt 3-årigt projekt som finansieras av Region Örebro kommer M&M ges möjlighet att demonstrera sin designmetodik för ultra-lättviktskomponenter printade i Wematters SLS 3D-skrivare. Bilden visar en lättviktskomponent framtagen med ny metodik framtagen av M&M och utskriven i Wematter Gravity.”

Om Örebro universitet

I dag rankas Örebro universitet bland de 500 främsta i världen enligt Times Higher Education 2022. Sedan några år tillbaka har vi också inkluderats i Shanghai-rankingen (ARWU) och även på Leiden-rankingen. En nära koppling mellan utbildning, forskning och samverkan är utgångspunkten för hela verksamheten. Här finns en lång rad attraktiva professionsutbildningar, som till exempel läkare, psykolog, jurist och civilingenjör. Örebro universitetet har en stark forskning inom medicin, psykologi, miljövetenskap och datavetenskap. För mer information om Örebro universitet, besök www.oru.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.