Utforska

SLS 3D-printing för ortoser

En introduktion till SLS 3D-printing for ortoser

Många företag har nyligen gått över från traditionella tillverkningsmetoder till att 3D-printa ortoser. Varför händer detta nu? Och vad är SLS 3D-printing egentligen?

PDF: An introduction to SLS 3D Printing for Orthotics

Lär dig mer om hur SLS 3D-printing kan användas för att snabbt tillverka hållbara, lätta och repeterbara ortoser som kan anpassas efter patientens behov.

Att välja en SLS 3D-skrivare för ortoser

Idag bör nästan alla ortoser kunna skrivas ut med SLS 3D-utskriftsteknik. Väldigt stora sådana kan dock kräva mycket dyra maskiner. Nedan följer några exempel på vad som redan görs idag. Listan är inte på något sätt komplett och företag lägger regelbundet till nya, innovativa 3D-printade ortoser till sitt produktsortiment.

Vilken SLS 3D-skrivare passar bäst för att skriva ut ortoser? Detta beror på flera aspekter. I de flesta fall är de mycket stora, industriella SLS 3D-skrivarna för dyra och för krävande när det gäller kompetens hos operatörer, industriellt anpassade anläggningar med separat ventilation och speciella eluttag. Leta istället efter de maskiner som du kan installera utan att behöva förändra din verksamhet.

Ortoser utskrivna med Aurora SLS-pulver

Fallstudie: 3D-printad ortos ersätter traditionellt gips

Spela video om 3D printed orthopedic cast

Wematter har tillsammans med Linköpingsföretaget Skymaker inom ramen för IMA (Innovative Materials Arena) för första gången i Sverige ersatt ett traditionellt ortopediskt gips mot en biobaserad 3D-printad ortos.

Handen skannades in med en 3D-skanner och utifrån den utvecklades en modell anpassad för additiv tillverkning i Wematters maskiner. Ett antal varianter sattes sedan in för att väljas av patienten. Det hela övervakades av läkaren som också bestämde sig för att gå från traditionell gips till 3D-printade ortoser.

Resultatet är att patienten nu kan leva ett mer tillgängligt liv med möjlighet att träna, duscha, diska och klä på sig utan problem. Detta är första steget mot att digitalisera vården och överföra erfarenhet och kunskap från industrin för att förbättra patienters vardag.

Ett komplett ekosystem för framtagning av ortoser

Gravity SLS 3D printer

SLS 3D-skrivare

SLS 3D-skrivaren Gravity och dess ekosystem kan placeras i nästan vilken miljö som helst och är lätt att komma igång med oavsett tidigare erfarenhet av additiv tillverkning.

Orthotics Software

Molnprogramvara

Mjukvaran Deep Space låter dig enkelt placera 3D-filer i den virtuella byggvolymen och stapla kopior ovanpå varandra samtidigt som materialförbrukningen hålls nere.

Orthotics Materials

Material

Vi erbjuder ett av de bredaste sortimenten av SLS-pulver för additiv tillverkning, som täcker allt från riktigt mjuka material till riktigt styva med fiberförstärkning.

Prata med någon av våra produktspecialister