PA11 vs PA12 – en atoms skillnad

Victoria MalmgrenMaterial, Nyheter, Plastguide, Utbildning1 Comment

En atom skiljer PA11 från PA12, men vad ger det för skillnader i egenskaperna?

SLS 3D-skrivartekniken använder sig av semikristalina polymerer (plaster). I Wematters fall är detta i första hand polyamid (nylon) vilket är en plast som från början togs fram för att framställa den klassiska nylonstrumpan. Med tiden har materialet utvecklats och idag används det i miljontals produkter världen över.

De två material som är dominerande inom SLS-tekniken är PA11 (polyamid 11) och PA12 (polyamid 12) och ska vi jämföra dem i stora drag så handlar det endast om en atoms skillnad. Faktum är dock att denna atom ger materialen väldigt olika egenskaper, framförallt när man tittar på formbarheten och slaghållsfastheten. Låt oss titta närmare på detta.

Tekniska slutprodukter eller funktionella prototyper

Även om båda materialen i grunden är plastmaterial så är de framtagna på olika sätt. PA11 är uppbyggt helt på vegetabiliska oljor vilket i framtagandet har gett minimal påverkan på miljön, medan PA12 är framställt av råolja som har en högre miljöpåverkan. För de flesta applikationer har PA11 en överlägsen mekanisk prestanda i jämförelse med PA12 vilket bland annat gör att det tål en högre grad av töjning och är starkare. PA11 är väl använt för tekniska slutprodukter medan PA12 ofta hittas i funktionella prototyper där materialet behöver stå emot till exempel fetter, oljor och lösningsmedel.

När det kommer till slutprodukten märks störst skillnad i materialen vid formbarheten, slaghållsfastheten och nötnings- och utmattningsbeständighet. Dessa kriterier blir avgörande när valet av material ska göras inför tillverkning av delar till produktion, och där vinner PA11 över PA12.

Som avslutning kan vi konstatera att den atom som skiljer materialen ifrån varandra ger olika slutresultat och du som tillverkare ska i slutändan själv avgöra vilket material som lämpar sig bäst utifrån ditt syfte och mål med tillverkningen av 3D-utskrift. Vi hoppas att denna text kan hjälpa dig en bit på vägen i ditt beslut.

Vill du läsa mer om Wematters material Aurora? Se vår materialsida här. Nedan kan du ladda ner produktblad för Aurora PA11 och Aurora PA12.

Aurora PA11 produktblad

Ladda ned pdf

Skicka nedladdningslänk till:

I want to receive news and offers from Wematter (in English)

Aurora PA12 produktblad

Ladda ned pdf

Skicka nedladdningslänk till:

I want to receive news and offers from Wematter (in English)

One Comment on ““PA11 vs PA12 – en atoms skillnad”

  1. Pingback: SLS och FFF (även känt som FDM), en jämförelse. - Wematter.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *