Ta fram din egen reservdel i en 3D skrivare – Guide

Robert3D-printing, Guide till 3D utskrifter, Konstruktionstips, Utbildning

En av våra medarbetares fäste till cykelsbaklyset gick sönder och här är hans berättelse:

Här om dagen gick plastfästet sönder till mitt cykellyse för hundrade gången (som det känns i alla fall). Tidigare har jag alltid åkt och köpt ett nytt baklyse då man inte bara kan köpa ett nytt fäste, är detta verkligen rimligt? Vi lever i en värld där överkonsumtionen av prylar är en stor miljöbov och kommer bli helt förödande på sikt. Är det verkligen rimligt att behöva köpa ett komplett kit då den gamla baklyktan funkar klockrent? Det tycker inte jag, utan kom fram till att jag får tillverka mig en egen reservdel.  Nedan kommer jag visa hur jag löste detta steg för steg och ge lite hjälpande råd längs vägen.

Steg-för-steg guide för reservdel i 3D-skrivare

Guiden är uppdelad i fem steg där vi går igenom hur du går från trasig del till ny reservdel.

  • Steg 1: Vad behöver jag för att lösa uppgiften?
  • Steg 2: Mät och skissa.
  • Steg 3: CAD
  • Steg 4: Konvertera din modell till .stl
  • Steg 5: 3D printa och montera

Steg 1: Vad behöver jag för att lösa uppgiften?

_DSC0867

För att lösa denna uppgift behöver jag ett skjutmått för att mäta viktiga funktionsmått, ett CAD(Computer-aided-design)-program för att skapa en 3D modell samt papper och penna för att kunna skissa och skriva ner viktiga mått med mera. Slutligen behöver jag tillgång till en 3D skrivare eller ta hjälp av någon som kan ta fram en 3D utskrift åt mig.

Vad är (Computer-aided-design) CAD och hur får jag tag i ett CAD-program?

CAD-program används oftast av ingenjörer, arkitekter och andra skapare för att producera 3D-visualiseringar i datorn i syfte att ta fram ett underlag för att kunna tillverka en produkt.

Det finns ett flertal professionella program men i regel är CAD-licenser relativt dyra och den kostnaden är oftast svår att försvara för en privatperson. Vi har skrivit en guide för 9 gratisprogram för dig som vill komma igång.

Vad är ett funktionsmått?

Är de mått som är viktiga för att delen i fråga fungerar och passar på ett korrekt sätt. (Mer om detta senare).

Varför 3D-utskrift? 

Då jag endast ska ta fram några få exemplar och att jag inte är någon vidare hantverkare så blir det absolut snabbaste och mest kostnadseffektiva alternativet att 3D printa mina delar.

Steg 2: Mät och skissa.

_DSC0852

Jag börjar med att mäta av de viktiga funktionsmåtten för att lyktan ska passa i mitt fäste, Sedan skissar jag ner ungefär hur detaljen ska se ut på ett papper och kladdar dit funktionsmåtten så jag inte glömmer bort dem. Spåret i bilden ovan som jag mäter upp till 20,25mm är ett typiskt funktionsmått, om avståndet blir mindre än så finns det en risk att cykellyset inte får plats i spåret. För att inte detta ska inträffa ökade jag avståndet ytterligare några tiondelsmillimeter i min CAD-modell till 20,55mm.

Steg 3: CAD

Nu när jag vet hur min detalj ska se ut öppnar jag mitt CAD-program och skapar en 3D modell av mitt fäste.

CAD1CAD2

Steg 4: Konvertera din modell till .stl

När du är klar med din modell och sparat den ska du konvertera den till en .stl som är ett filformat som skapar en representation av din 3D modell. Detta kan du göra i de allra flesta CAD-program, oftast gör du detta genom att välja ”save as” eller ”Export” och väljer save as .stl. I mitt program går jag in under huvudmenyn och väljer ”export” sen ”CAD format”.

bild1

Se till att välja .stl som filformat och gå in och kontrollera under ”options” att .stl:en konverteras i mm annars kommer skalan på din modell bli fel (se bild nedan).

bild2

Om du skulle få problem med konverteringen till .stl så hanterar vi på Wematter även filformaten .obj, .stp och .STEP.

Steg 5: 3D printa och montera

Har du tillgång till egen 3D-skrivare är det bara att skriva ut.
Har du inte tillgång till någon är det inga problem att beställa hem din 3D utskrift av oss på Wematter. Det enda du behöver göra är att ladda upp din 3D-fil på vår hemsida, godkänna offerten och packa upp din utskrift när den kommer med posten.

_ROB5969_ROB5971_ROB5977

När du har gjort din egen reservdel är det bara att beställa hos oss. Cykellyset är från Biltema artikelnummer 271794 och du kan ladda ner 3D-filen för mitt fäste här.

//Henrik med teamet bakom Wematter