Tre världsrekord inom 3D-printing av sällsynta material

Robert3D-printing, NyheterLeave a Comment

Wematter Gravity Nanocellulosa 3D-skrivare

Tre världsrekord inom 3D-printing av sällsynta material

Wematter har kan stolt presentera tre stora bedrifter som är på världsrekordnivå. Wematter har sedan dess grundande fokuserat på en användarvänlig SLS-3D-skrivare som är så enkel att använda att den kan ställas på kontor, sjukhus och laboratorium.

Materialutvecklare på Wematter

Det här är en del av teamet som tar fram nya material på Wematter.

Ett annat stort fokus har varit att vara världsledande på materialsidan och kunna erbjuda riktigt bra mekaniska egenskaper och unika material. Hittills är Aurora PA11 det material som används mest i Wematters Gravitymaskiner.

Ett sällsynt material, inom 3D-printing, som har en stark efterfrågan är PP (Polypropen) och det är ytterst få aktörer som kan erbjuda det material. Nu är Wematter ett av dessa företag som kan skriva ut PP (Polypropen) i en SLS-3D-skrivare; vilket är första rekordet.

Något som också är sällsynt är framställningen av polymerer i pulverform för att använda i pulverbäddsmaskiner, till exempel SLS eller MJF. Under fyra år har Wematter forskat och analyserat sig fram för att hitta en process för att framställa eget pulver utifrån råvaran PP (Polypropen) i pelletsform.

Egentillverkat pulver för SLS-utskrift

Från egenframställda plastpellets med nanocellulosa till polymerpulver för SLS-skrivare.

Nu är Wematter ett 3D-skrivarbolag som lyckats framställa egentillverkat pulver och dessutom skrivit ut det i sin egentillverkade SLS-3D-skrivare.  Det är andra rekordet.

Den kanske största nyheten är att materialet innehåller Nanocellulosa som har framställt från skogsråvara. Det innebär att det går att skriva ut PP (Polypropen) som komposit med starkare egenskaper än om man hade skrivit ut delarna i enbart PP (Polypropen). Detta är rekord nummer tre.

Det är en unik händelse att Wematter som svensk 3D-skrivartillverkare av mycket avancerade 3D-skrivare har med hjälp av svenska aktörer tagit fram ett pulver som går att använda i våra Gravitymaskiner. Det har varit fyra tuffa år men nu börjar vi se ljuset i tunneln. – Robert Kniola, VD, Wematter.

Om Projektet

Materialet har tagits fram i ett konsortium inom ramen för forskningsprojektet Ampoform . Ampoform står för Additive manufacturing of prosthetic products based on forestry raw materials. Projektet leds av RISE, inom ramen för BioInnovation, och med på tåget finns fyra företag utöver Wematter som hjälper till att göra detta till verklighet. Stora Enso bidrar med nanocellulosa, Fillauer Europe utvecklar proteser och Ortopedteknik/Örebro län jobbar med ortopedlösningar till patienter. Läs mer om Ampoform.

Wematter har skrivit ut flera olika delar till proteser i olika material och målsättningen är att skriva ut demonstratorer som kan användas av patienter i behov av skräddarsydda hållbara utskrifter.

Exempel på utskrivna proteser

Om Wematter

Wematter är en svensk tillverkare som gör avancerad SLS 3D-utskriftsteknik tillgänglig för företag som vill påskynda deras produktutveckling och additiva tillverkning. Wematter utvecklar också sin egen svit med banbrytande 3D-utskriftsprogramvara som gör det lättare för designers, ingenjörer och tillverkare att använda SLS 3D-utskrifter för nästa generation av produkter.

Teamet på Wematter

Med Wematters DNA läggs fokus på användarupplevelse, enkelhet, hållbarhet och prestanda vilket gör att Wematter lockar toppkunder som Siemens, Volvo och Husqvarna. Företaget grundades av mekanikkonstruktörer som arbetat med SLS, SLA, FDM 3D-skrivare och även formsprutning och CNC-fräsning. Från grundandet 2014 har Wematter levererat 3D-skrivare och 3D-utskrifter till biltillverkare, sjukhus och flygfabriker.

Kontakt

sales@wematter.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.