Wematter lanserar Aurora TPU och ökar flexibiliteten i sitt materialutbud

David Boström3D-printing, MaterialLeave a Comment

Aurora TPU powder package with printed part

Svenska tillverkaren Wematter breddar nu materialportfolion för SLS 3D-skrivaren Gravity 2021 med Aurora TPU, ett gummiliknande och slitstarkt material som kan används för en mängd applikationer inom bland annat medicinteknik och fordonsindustrin. Aurora TPU är framtaget i tätt samarbete med en av bolagets största kunder, verksamma inom skog- och trädgårdsbranschen.

Wematter utvecklar ständigt sitt ekosystem för SLS 3D-skrivaren Gravity för att kunna erbjuda fler möjligheter när det kommer till vad kunder kan 3D-printa. Som ett led i detta satsar Wematter löpande på nya pulvermaterial för att möta efterfrågan på marknaden och lanserar nu Aurora TPU. TPU står för thermoplastic polyurethane och är en form av TPE eller termoplastisk elastomer. Materialet kan användas inom exempelvis medicinteknik och sjukvård, fordonsindustrin, för sportartiklar eller andra konsumentnära produkter.

“Jag tycker det är coolt att vi kan utgå från ett pulver och sedan åstadkomma gummiliknande utskrifter med sådana mjuka egenskaper som nu Aurora TPU erbjuder. Det är ett bevis på att Gravity som plattform har stor potential och att de tekniska lösningar vi valt har varit rätt väg att gå. Nu kan vi bearbeta en brett spann av material, från stenhårda med fiberförstärkning till väldigt mjuka med TPU”, säger Robert Kniola, grundare och vd på Wematter.

En av Wematters utvecklare med en utskrift i materialet Aurora TPU

En av Wematters utvecklare med en utskrift i materialet Aurora TPU

Visar på kapaciteten för 3D-skrivaren Gravity

Aurora TPU är ett viktigt steg i Wematters produktutveckling. Att nu kunna skriva ut delar i mjuka och flexibla material visar på den höga kvalitet och kapacitet som bolagets 3D-skrivare har, vilket många inom samma område inom additiv tillverkning inte klarar. Vanligtvis förknippas additiv tillverkning med att producera hårda och styva föremål där SLS-tekniken mest är känd för utskrifter med fina detaljer och hög ytkvalitet gjorda av polyamider.

Med tillskottet av Aurora TPU i Wematters Aurora-familj av pulver erbjuds fler industrier och branscher använda sig av SLS 3D-printing. Utskrifter i TPU är väldigt hållbara, absorberar inte vatten samt är resistenta mot UV-ljus, olja, fett och lösningsmedel vilket lämpar sig väl för packningar, slangar och däck. De stora volymerna finns även hos företag som tillverkar skosulor till avancerade löparskor. Styrkorna med att använda TPU inom SLS-printing är bland annat egenskapen att kunna göra vassa detaljer, en slät yta samt den höga nötnings- och slitstyrkan.

“Vi kommer fortsätta utforska den här materialgruppen och utveckla fler material med elastomerers eftertraktade egenskaper. Jag är nöjd med att vi har valt en robust och pålitlig laser som också klarar vit TPU – eller vilken annan färg som du föredrar för den delen”, avslutar Robert Kniola.

Aurora APU printed part

Aurora TPU är ett gummiliknande och slitstarkt material

Om Wematter AB

Genom det svenska 3D-skrivarföretaget Wematters banbrytande lösning får sjukhus, kontor och verkstäder tillgång till ett heltäckande system. För första gången kan anställda enkelt själva skriva ut komponenter med samma hållfasthet och kvalitet som traditionell teknik.

Den egenutvecklade helhetslösningen gör att kunderna får snabbare produktutveckling och en egen serietillverkning. Samtidigt som systemet skapar förutsättningar för ökad flexibilitet, lägre risk och sänkta tillverknings- och utvecklingskostnader.

Presskontakt

press@wematter.se

Ladda ned mediakit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.