Wematter lanserar ny rengöringsstation för snabbare efterbehandling av 3D-utskrifter

David Boström3D-printing, NyheterLeave a Comment

Density 2021 Gen II
Den nya Density 2021 Gen II, en del av Wematters ekosystem för additiv tillverkning, minskar tiden från tillverkad del i en 3D-skrivare till färdig slutprodukt

Efter att ha tagit ett helhetsgrepp kring yttre design, funktionalitet och reliabilitet presenterar 3D-skrivartillverkaren nästa generation av rengöringsstationen Density 2021 för additiv tillverkning.

Density hjälper till att undvika flaskhalsar i produktionen av 3D-utskrifter genom att korta ned tiden som krävs för efterbehandling av tillverkade 3D-modeller med hjälp av vattenblästring och bearbetning med tryckluft.

En snabb och säker efterbehandlingsprocess

Density används bland annat idag för att efterbehandla 3D-utskrifter baserade på pulver med hjälp av endast högtrycksvatten. Detta är en metod som är skonsam jämfört med andra blästringstekniker inom additiv tillverkning för att undvika att påverka ytstrukturen på utskrifterna. När en utskrift snabbt behöver testas efter rengöring går det enkelt att med en knapptryckning byta till tryckluft och snabba på torkprocessen.

“I denna nya modell syns tydliga förändringar av den visuella designen på maskinen men mycket har också hänt under huven som sänkt behovet av underhåll avsevärt och förbättrat arbetsflödet för användaren”, förklarar Robert Kniola, grundare och vd på Wematter.

Efter vattenblästring och torkning med tryckluft är de 3D-utskrifterna klara att använda.

Efter vattenblästring och torkning med tryckluft är de 3D-utskrifterna klara att använda.

”Genom att först använda vatten för att avlägsna överskottsmaterial med Density sker rengöring av 3D-modeller snabbt och säkert jämfört med att endast används tryckluft. I tester har vi i vissa fall har vi uppmätt en sänkning av efterbehandlingstiden med upp till 83 %, från en timme till tio minuter per uppsättning 3D-utskrifter”, fortsätter Robert Kniola.

En mångsidig lösning för flera tillverkningstekniker

En annan fördel med ekosystemet är att produkterna är enkla att installera, vilket fortsatt gäller för Density Gen II. Vattnet återcirkulerar i ett slutet system vilket gör att tillgång till avlopp eller extern vattenanslutning inte krävs. Tryckluften drivs av en integrerad kompressor och Density kopplas in till ett vanligt vägguttag vilket gör att den kan placeras nästan var som helst. Ett led i Wematter vision att decentralisera additiv tillverkning.

“Mångsidigheten gör Density 2021 Gen II till det självklara valet för efterbehandling till 3D-skrivare, oavsett om det handlar om att rengöra pulver inom segmentet PBF (Powder Bed Fusion), ta bort vax från en polyet-utskrift eller avlägsna löslig stödstruktur som till exempel polyvinylakrylat från en FDM-utskrift”, avslutar Robert Kniola.

En designförändring hos den nya Density 2021 är skyddsluckan som öppnas framifrån.

Ett urval av nyheterna med Density 2021 Gen II

  • Ergonomisk skyddslucka med en kupol av slagtåligt glas som öppnas framifrån och bekvämt hålls upp av en gasfjäder
  • Ett större översvepande skyddsglas som släpper in mer ljus och ger ökad sikt
  • Större kammarvolym som ger ökad vattenkapacitet, inklusive visuellt översvämningsskydd. Detta möjliggör större och fler 3D-utskrifter per jobb
  • Integrerad tryckluft, som aktiveras med en knapptryckning. Används för att torka 3D-utskrifter eller blåsa bort kvarvarande pulver i håligheter
  • Större filter, placerat inuti kammaren som underlättar filterbyten och underhåll, vilket kan samla mer överflödigt pulver innan filtret är fullt
  • Handskar i en ny position och med en ny form. Gör det möjligt för användare av olika längd att hitta en bekväm arbetsställning
  • Helgjuten rengöringskammare med kontinuerliga svepande ytor ihop med en avfuktningssystem för en mer klinisk miljö

Density 2021 Gen II kommer vara tillgänglig från sommaren 2021 som del av ett Gravity SLS ekosystem som hyrs månadsvis samt som fristående lösning för att komplettera befintlig efterbehandling av 3D-utskrifter.

Om Wematter AB

Wematter är en svensk tillverkare som gör avancerad SLS 3D-utskriftsteknik tillgänglig för företag för att producera på ett smartare sätt. Visionen är “We make things smarter globally”. Wematter utvecklar också sin egen mjukvarusvit med banbrytande 3D-utskriftsprogramvara. Mjukvaran gör det lättare för designers, ingenjörer och tillverkare att använda SLS 3D-utskrifter för nästa generation av produkter.

Wematter team 2020

Med Wematters DNA läggs fokus på användarupplevelse, enkelhet, hållbarhet och prestanda. Detta har lockat toppkunder som Etteplan och Husqvarna. Företaget grundades av mekanikkonstruktörer som arbetat med SLS, SLA, FDM 3D-skrivare och även formsprutning och CNC-fräsning. Från grundandet 2014 har Wematter levererat 3D-skrivare och 3D-utskrifter till biltillverkare, sjukhus och flygfabriker.

Presskontakt

press@wematter.se

Ladda ned mediakit

Säljförfrågningar

sales@wematter.se

+46 (0)13 560 33 00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.