Wematter ökar med 40 miljoner – vill demokratisera 3D-skrivare

David BoströmNyheterLeave a Comment

Wematter team 2020
3D-skrivarbolaget Wematter har genomfört en riktad nyemission tillsammans med investeringar från befintliga ägare för att skala upp med fokus på en utökad organisation inom sälj, marknad och produktion

Den nya investeringen har samlats in genom en riktad nyemission på 26 miljoner kronor under våren tillsammans med sammanlagt 14 miljoner som bland annat kommer från befintliga ägare, ledning och styrelse. Bland de tillkomna ägarna hittas institutionella och privata investerare, bland annat Hamberg Förvaltning, storägare i Betsson samt en industrialist inom additiv tillverkning. Stockholm Corporate Finance agerade finansiell rådgivare.

Wematters försäljningsorganisation har sedan förra året växt med fyra personer samt en försäljningschef och i skrivande stund genomförs vidare rekryteringar. De senaste anställningarna har inneburit tillskott av personer med erfarenhet från scaleup-företag och med bakgrund inom additiv tillverkning.

“Jag blir personligen stolt över att vi attraherar personer som varit med om samma resa i ett annat svenskt bolag från vår bransch. Bland de vi träffat finns 30 års erfarenhet av 3d-skrivare och additiv tillverkning. Det är ett bevis på vår attraktionskraft som företag och det ger oss utmärkta förutsättningar att ta nästa steg i vår tillväxt framåt”, säger Robert Kniola, grundare och vd på Wematter.

Wematter grundades 2014 och har sedan dess växt till cirka 25 medarbetare som sedan två år tillbaka huserar i lokaler vid centralstationen i Linköping. Företagets flaggskeppsprodukt är 3D-skrivaren Gravity 2021 som tillsammans med tillhörande utrustning och mjukvara hyrs ut som en systemlösning för additiv tillverkning. Kunderna hittas främst inom tillverkningsindustrin och bland teknikkonsulter men även inom vårdbranschen samt företag som är verksamma inom medicinteknik.

Robert-Kniola-refilling-powder-to-Gravity-3D-printer.jpg

Wematters vd Robert Kniola demonstrerar Gravitys patenterade påfyllningslösning

Vågar investera i någonting hållbart

”Det har varit en utmaning för många inom svensk industri att ta in riskkapital under rådande pandemi, men jag tror att vi lyckas genom att erbjuda en hållbar produkt tillsammans med långsiktiga affärsrelationer. Vi kan därför nu välkomna nya investerare som också ser ett bolag med en produkt och ett hållbart och långsiktigt erbjudande som gör skillnad för våra kunder.

Emissionen möjliggör en marknadsintroduktion och en produktionssättning, vilket tillsammans med ett breddat ägande, bäddar för en kommande notering”, utvecklar Håkan Dahllöf, styrelseordförande för Wematter.

“Kapitalet kommer nu framförallt användas till att anställa personal inom försäljning och driva vidare forskningsprojekt för nya material och annan produktutveckling. Det handlar även om att på ett effektivt sätt skala upp vår produktionsprocess med externa leverantörer för att kunna planera långsiktigt”, avslutar Robert Kniola.

Om Wematter AB

Wematter är en svensk tillverkare som gör avancerad SLS 3D-utskriftsteknik tillgänglig för företag för att producera på ett smartare sätt. Visionen är “We make things smarter globally”. Wematter utvecklar också sin egen mjukvarusvit med banbrytande 3D-utskriftsprogramvara som gör det lättare för designers, ingenjörer och tillverkare att använda SLS 3D-utskrifter för nästa generation av produkter.

Med Wematters DNA läggs fokus på användarupplevelse, enkelhet, hållbarhet och prestanda. Detta har lockat toppkunder som Etteplan, Volvo och Husqvarna. Företaget grundades av mekanikkonstruktörer som arbetat med SLS, SLA, FDM 3D-skrivare och även formsprutning och CNC-fräsning. Från grundandet 2014 har Wematter levererat 3D-skrivare och 3D-utskrifter till biltillverkare, sjukhus och flygfabriker.

Kontakt

press@wematter.se

Ladda ned mediakit

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.