Wematter släpper 3D-skrivare anpassad för global expansion

David Boström3D-printing3 Comments

Wematter Gravity 2022
SLS 3D-skrivaren Gravity 2022 tål tuffare miljöer, är enklare att underhålla och är anpassad för globalisering

Svenska 3D-skrivartillverkaren Wematter tillgängliggör avancerad SLS-teknik i en användarvänlig hård- och mjukvarulösning. Den nya versionen av Gravity 2022 är mer robust än sin föregångare och har ökad repeterbarhet och servicebarhet. Samtidigt är Gravity anpassad för fler typer av klimat och utvecklad för att klara av utskrifter i fler material som kan stå emot brand och elektrostatiska urladdningar.

Wematter Gravity är en produkt anpassad för ett hyrsystem (Product as a Service). Detta innebär att hårdvaran kan köpas med bibehållet systemtänk. Detta innebär att service, support och licens för mjukvara ingår i en prenumerationstjänst för att säkerställa hög kvalitet och garanterad prestanda för 3D-utskrifterna.

Med 2022 års modell av SLS-3D-skrivaren Gravity införs möjlighet till individuell avläsning av varje pulverförpackning. Detta för att motverka att oerfarna användare av misstag laddar en 3D-skrivare med fel pulver i fall där flera enheter som producerar med skilda material står i samma lokal.

På Gravity 2022 införs möjlighet till individuell avläsning med QR-kod av varje pulverförpackning.

Sedan 2021 har Wematter gått från enbart direktförsäljning till att samarbeta med återförsäljare på en global nivå vilket har ökat kraven på att SLS-system ska kunna placeras inom varierande klimat och temperaturförhållanden (från 0 °C till +40 °C). Därför är en av de största nyheterna nu enskilda kylsystem och förbättrade komponentval, vilket gör att 3D-skrivaren klarar av den nordiska kylan lika väl som sydeuropas hetta och luftfuktighet.

Lyfter viktiga punkter genom årsmodellrevisioner

“På grund av den globala uppvärmningen ser vi klimatförändringar i de regioner där Wematter är verksamma, att omgivningstemperaturen kring Gravity blir högre. Dessutom finns det kunder som stänger av sina AC-anläggningar på kvällar och helger för att spara energikostnader. Det gör att bolaget har behövt investera i denna typ av tekniska lösningar”, säger Robert Kniola, grundare och vd på Wematter.

Ett av Wematters värdeord är hållbarhet och därmed är energieffektivitet viktigt. I Gravity 2022 har flera nyckelkomponenter bytts ut för att sänka effektåtgång vid drift med 25 % i bland annat lasersystemet.

Genom årsmodellrevisionerna har Wematter chans att lyfta produkterna på de punkter bolaget och kunderna tycker är viktiga och i år har Wematter valt att prioritera sparad arbetstid genom att eliminera ett av de obligatoriska kontrollstegen mellan varje utskriftsjobb. Dessutom har belysning införts i kammaren för att förenkla pulveravlägsning och utplockning av modeller.

Möjliggör fler material

SLS-3D-skrivaren Gravity 2022 är utrustad med ett lasersystem som möjliggör både vita, grå eller svarta material från olika materialgrupper. Under nästan ett år har Wematter fokuserat på sensortekniken i Gravity för att möjliggöra fler material. Det gör nu Gravity 2022 till den mest kraftfulla, kostnadseffektiva och kompletta SLS 3D-utskriftslösningen för flera material som utvecklats av Wematter hittills. I dagsläget erbjuds nio olika material och fler under utveckling. Högtemperaturkammaren tillåter användning av mycket specifika och tekniska material vilket tillsammans med PA11, PA12, ESD, PP och TPU-familjen gör den till en av de mest mångsidiga SLS-maskinerna inom sitt område.

Som en konsekvens av att Wematter nu satsar på global marknadsexpansion ökar även kraven på en effektiv produktion. Därför har den egenutvecklade elektroniken designats om för att passa i ett sammanhang med betydligt högre volymer. Detta minskar även påverkan av den rådande globala halvledarbristen. Flera av Wematters mönsterkort har också fått ny design och Gravity 2022 har numera genomgående rostfritt stål för att klara fler kundklimat.

Sammanfattning av nyheter 2022

 • QR-kodavläsning för att individuellt registrera pulverförpackningar
 • Individuellt kylsystem för laser, optik och övrig hårdvara för att klara ett större temperaturintervall (0-40 °C)
 • Nytt energieffektivare laserprojiceringssystem för lägre energiförbrukning
 • Nya pneumatiska system för större kraft till nya material och lägre energiförbrukning
 • Ett mindre kontrollsteg mellan varje körning för att spara arbetstid
 • LED-belysning i kammaren för bättre sikt
 • Uppdaterad sensorteknik som förberedelse för fler material
 • Uppdaterad elektronik för bättre producererbarhet
 • Genomgående rostfritt stål för att klara fler omgivningsklimat

Om Wematter AB (publ)

Genom det svenska 3D-skrivarföretaget Wematters banbrytande lösning får sjukhus, kontor och verkstäder tillgång till ett heltäckande system. För första gången kan anställda enkelt själva skriva ut komponenter med samma hållfasthet och kvalitet som traditionell teknik.

Team Wematter

Den egenutvecklade helhetslösningen gör att kunderna får snabbare produktutveckling och en egen serietillverkning. Samtidigt som systemet skapar förutsättningar för ökad flexibilitet, lägre risk och sänkta tillverknings- och utvecklingskostnader. 

Presskontakt

press@wematter.se

Download mediakit

3 Comments on “Wematter släpper 3D-skrivare anpassad för global expansion”

 1. Pingback: Köfunktion och andra nyheter i Deep Space - Wematter.se

  1. David Boström

   Hej Stefan, och tack för din fråga! Vi har en modulär prissättning för vårt system som beror på vilken funktionalitet som väljs samt om utrustningen hyrs eller köps. Vi återkommer gärna med en offert om vi kan få lite mer detaljer kring era behov. Du kan höra av dig till oss på 013 560 33 00 eller sales@wematter.se. Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.